Graviditet og amming


Svangerskap (eller graviditet) hos
mennesker varer 40 til 42 uker, ca. 280 dager, beregnet fra første dag av siste menstruasjon og frem til fødsel. Svangerskapet deles
utviklingsmessig inn i tre trimestre. De første 12 ukene regnes som første trimester. I denne perioden utvikler fosteret de ulike organene i kroppen. Dette er den perioden hvor det er størst risiko for spontanabort. Andre trimester varer frem til uke 28. I tredje trimester, som varer fra uke 29 og frem til fødselen, er alle organsystemer på plass og fosteret vil i all hovedsak bare vokse og legge på seg. Barn født i tredje trimester vil normalt overleve selv om det er for tidlig født.

Les mer om graviditet og de tre trimestrene i en graviditet her.

Usikker på hva slags utstyr den lille må ha? Se denne utstyrslisten!

Vanskelig å finne navn til den lille? Finn tips i navneguiden!

Gratis babypakker får du her:

Apotek1Rema1000Barnas hus (Hvis du registrerer deg med e-post får du gratis bleiebøtte fra Barnas hus)

Enkelte butikker som Rimi, Kiwi og andre apotek deler også ut babypakker.

Kostråd

Hovedmålet med riktig ernæring i svangerskapet er å gi fosteret optimale forhold for utvikling og vekst, samtidig med at mors helse ivaretas.

Det er noen matvarer man bør begrense eller unngå når man er gravid og/eller ammer. Her er en god oversikt over disse.

Tilstrekkelig inntak av mat og drikke er viktig i svangerskapet, og det er spesielt viktig å følge med inntak av vitaminer og mineraler som:

Folat

Forebygger misdannelser som ryggmargsbrokk og leppe/ganespalte. Det anbefales at gravide tar et daglig tilskudd av 400 mikrogram folat, da det er vanskelig å få dekket anbefalingene gjennom et vanlig kosthold.

Vitamin D og omega-3-fettsyrer

Nødvendige for barnets utvikling av nervesystem, syn og skjelettoppbygging. Gravide bør ta tran gjennom hele svangerskapet samt i ammeperioden.

Kalsium

Kalsiumbehovet er høyere hos gravide og ammende, men dersom inntaket av melk og meieriprodukter er tilstrekkelig er det ikke nødvendig med tilskudd.

Jern

Jernbehovet øker mye under svangerskapet, spesielt de tre siste månedene. Gravide bør ha et kosthold med jernrike matvarer (Grove kornprodukter og magert kjøtt) og mat som fremmer jernopptaket (C-vitamin i frukt og grønnsaker bedrer jernopptaket fra vegetabilier, og proteiner fra kjøtt og fisk bidrar også til bedre jernopptak). Jerntilskudd anbefales til gravide med påvist jernmangel.

Fødsel

Fødsel er noe veldig mange er spente på, og har mange spørsmål rundt. Hva er «tegning», «kynnere» og «rier». Hva skjer hvis vannet går? Når skal man kontakte fødestua? Smertelindring eller ikke?

Det skilles mellom tre stadier av fødselen:

Åpningsfasen. Livmoren begynner å trekke seg sammen og presser det ufødte barnet mot fødselsåpningen (livmorhalsen). Muskelsammentrekningene -riene – fører til at livmorhalsen begynner å åpne seg.
Utdrivningsfasen. Livmorhalsen er nå helt åpen og klar for at barnet kan passere gjennom. Pressrier presser barnet ned gjennom morens bekken og ut gjennom skjedeåpningen.
Etterbyrdsfasen. Livmoren kvitter seg med morkaken, og fødselen er da over.

I alle disse fasene er det mye som skjer, og mye man skal gjennom – det er lurt å lese om og forberede seg på en fødsel for en best mulig opplevelse.

Her skal du finne det meste du lurer på om fødsel.

Kilde: Helsedirektoratet(2012), Kosthåndboken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.