Chrons sykdom

Crohns sykdom er en betennelsessykdom som kan ramme alle deler av tarmsystemet fra leppene til endetarmsåpningen (anus). Den vanligste delen av tarmsystemet som er påvirket, er overgangspartiet mellom tynntarmen og tykktarmen. Betennelsen kan gå gjennom hele tarmveggen, fra slimhinnen og til utsiden av tarmen. Det betente området blir rødt, hovent, smertefullt og det kan blø. Typisk for denne sykdommen er at det også kan dannes betennelsesknuter (granulomer) i tarmveggen. Ved betennelser vil det også dannes arrvev. Både granulomer og arrvev kan føre til at det blir trange partier i tarmen. De angrepne områdene kan ikke lenger opprettholde sine normale funksjoner, noe som kan føre til diaré.

Den typiske plagen ved denne sykdommen er tilbakevendende magesmerter. Ofte er det også diaré, med eller uten blod. Andre symptomer kan være følelse av oppblåsthet, kvalme, brekninger, nedsatt matlyst og vekttap. Noen har sykdom hovedsaklig rundt og i endetarmsåpningen. Typisk er betennelser, byller og sprekkdannelser.

Hos 10-20% finner man sykdomsforandringer også i andre organer, som for eksempel hud, øyne, ledd og lever. Barn med Crohns sykdom kan bli forsinket i sin vekst og utvikling.

Kostråd

  • Tilpass kaloriinntak etter BMI.
  • Ved strikturer eller fistler kan en lav-fiber diett med tilstrekkelig kcal og høyt innhold av protein være gunstig.
  • Hos noen kan Transferrin med tilført glutamin være nyttig.
  • En diett med relativt høyt fettinnhold  kan forbedre energibalansen, men inntak av fett må begrenses ved steatoré (avføring med forhøyet innhold av fett).
  • Tilskudd av multivitaminer og mineraler i samråd med lege (Spesielt Tiamin (B1), Folat (B9), Kobalamin (B12), Vitamin E, Sink, Vitamin D, Kalsium, Magnesium og Jern. Vitamin A og K kan gis annenhver dag. Ved reseksjon(fjerning) av store deler av tarmen kan nivå av Selen bli mangelfull, og må følges med.
  • Reduser inntak av Laktose hvis det tolereres dårlig.
  • Få sjekket ut toleranse ovenfor hvete og gluten.
  • Små, regelmessige måltider tolereres gjerne bedre enn store, sjeldne måltider.

Les mer om Crohns sykdom her.

Kilde: Norsk Helseinformatikk og Escott-Stump, Sylvia(2012), Nutrition and Diagnosis-Related care, LWW.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.