Dette er en psykisk sykdom hvor symptomene består av perioder med unormal oppstemthet (mani eller hypomani) og perioder med depresjon. I mellom sykdomsperiodene kan det være lange perioder uten plager.
Mani er en heving i stemningsleiet ut over det normale, med raskere tanker og tale, et sterkt selvbilde og høy motorisk aktivitet. Hypomani er en lettere grad av oppstemthet som vanligvis ikke går utover daglige funksjoner eller arbeidsførhet.
Hvis en person har en enkeltstående episode med mani, kalles lidelsen manisk episode. Hvis en person har hatt to eller flere episoder med mani, hypomani eller depresjon, der minst en av episodene er en mani/hypomani, defineres tilstanden som bipolar lidelse (tidligere kalt manisk depressiv lidelse). Personer med bipolar lidelse har en tendens til å svinge mellom maniske og depressive episoder, men hos de fleste er det flest depresjonsperioder. Hyppigheten av slike episoder varierer fra pasient til pasient, og det avhenger også av om pasienten står på behandling eller ikke.
Bipolare lidelser inndeles i type I og type II. Ved bipolar type I har pasienten minst en gang i livet har hatt en manisk episode, i tillegg til depresjon. Ved bipolar type II har pasienten depresjoner og hypomanier, men ingen maniske episoder. Det er depresjonene som er en store belastningen ved type II-lidelsen.
Bipolare lidelser forekommer hyppig. Det er beregnet at ca. 2 % av befolkningen får en slik diagnose. Sykdommen debuterer helt fra barnealder, men er hyppigst i tenårene og hos yngre voksne (58-75% mellom 13 og 30 år). Den kan også debutere i høyere alder.
Kilde: Norsk Helseinformatikk
Ernæringsråd
I tillegg til behandling med medikamenter og/eller samtaleterapi kan det være behov for hjelp med kostholdet.
- Det kan være behov for en kostholdsplan/følge opp kosthold med hjelp av f.eks. kostdagbok ved vektoppgang eller overvekt som følge av medikamentell behandling.
- Snacks med lavt innhold av energi og fett kan være nyttig mellom måltider.
- Drikk tilstrekkelig.
- Tilstrekkelig inntak av kalsium og Vitamin D i kostholdet, evt. kosttilskudd ved for lave verdier.
- Omega 3.
- Unngå inntak av koffein på kveldstid for å bedre søvn.
- I perioder med energi kan det være et tips å lage middag og måltid klart i porsjoner, til perioder med mindre energi og depresjon.
- Begrens alkohol.
- Fysisk aktivitet er viktig (du kan jo også prøve yoga)
- Nøkkelrådskost med individuelle tilpasninger, kan følges.
Kilde: Escott-Stump, Sylvia(2012), Nutrition and Diagnosis-Related Care, LWW.